Allt om baby och barn
Alltid uppdaterade produkttester
info@babycentrum.se

Barnvagnar

Vilken barnvagn ska jag köpa?

Det finns mängder av barnvagnar att välja på och vad som passar dig beror helt på dina behov, ditt barns behov och hur dina preferenser ser ut. När du har ett nyfött barn ska barnvagnen innehålla en liggdel och när barnet blir äldre så använder man en del för sittläge. Det vanligaste är att man skaffar sig en duovagn där det innehåller en separat liggdel och en sittdel som man kan byta mellan. Självklart finns det barnvagnar som enbart är för liggdel och sittvagn. Tänk dock på att det antagligen är mest prisvärt att köpa en duovagn och byta till en sittdel när barnet blir äldre.

Snabbfakta om barnvagnar 

Barnvagnar är oumbärliga följeslagare för föräldrar runt om i världen. Dessa smidiga och säkra kärror är utformade för att göra föräldraskapet mer bekvämt och praktiskt. Med en mängd olika modeller och funktioner finns det en barnvagn för varje familj och varje behov.

En typisk barnvagn består av en ram, sitt- eller liggdel, och hjul. Den är konstruerad för att säkert transportera spädbarn och småbarn från en plats till en annan, vilket gör det möjligt för föräldrar att vara aktiva och mobiliserade utan att kompromissa med barnets komfort eller säkerhet.

Barnvagnar kommer i olika stilar och storlekar, från traditionella promenadvagnar till mer specialiserade terrängvagnar och syskonvagnar för flera barn. Många moderna barnvagnar är också utrustade med extra funktioner som justerbara handtag, hopfällbar design för enkel förvaring och transport, samt förvaringsfickor för blöjor, flaskor och andra förnödenheter.

Säkerhet är en primär övervägning vid val av barnvagn. De flesta barnvagnar är utformade för att möta säkerhetsstandarder och är utrustade med funktioner som bromsar, fempunktsbälten och skyddande suffletter för att hålla barnet säkert och skyddat under resan.

Sammanfattningsvis är barnvagnar oumbärliga redskap för föräldrar, som inte bara ger en praktisk lösning för transport av barn utan också erbjuder en möjlighet till nära och bekväm interaktion mellan förälder och barn under vardagens äventyr.

Barnvagnsmodeller

Duovagnar

Här hittar du allt du behöver veta om duovagnar.

Syskonvagnar

Väntar du tvillingar? Här har vi samlat allt om syskonvagnar.

Sittvagnar

Sittvagnar för lite äldre barn - här hittar du all info.

Populära barnvagnar

Britax Smile 4

Britax Smile 4 från 2022 är den senaste vagnen från Britax. Flera Bäst-i-Test vinster och en mycket prisvärd vagn.

Emmaljunga NXT90

Välkända Emmaljungas NXT90 som är en robust och stabil vagn. I samma klass som Britax Smile 3 men lite dyrare.

Emmaljunga NXT60

Emmaljunga NXT60 är snarlik NXT90 men något mindre men fortfarande lika robust och populär duovagn för citymiljlö.

Britax Smile 3

Britax Smile 3 från 2020 är en tidig smle modell. Flera Bäst-i-Test vinster och en mycket prisvärd vagn.

Thule Urban Glide 2

Urban Glide 2 från Thule är en populär terräng och joggingvagn till ett bra pris som håller länge.

Bugaboo Fox 5

Barnvagnar från Bugaboo har alltid varit populära och den nya Fox 5 är inget undantag.

Våra senaste tester

Test: Bästa Barnvagnen 2024

Här kan du läsa vårt stora test av barnvagnar och vilken som vann vårt test 2024. Se vilken som är mest prisvärd.

Bästa barnvagnen för terräng

Behöver du en barnvagn som fungerar i terrängen och skogen? Läs vårt test för att se vilka modeller som kan passa dig.

Bästa ihoppfällbara barnvagnen

Behöver du en barnvagn som är enkel att fälla ihop och ta med på resa? Vi har testat flera populära modeller och guidar dig till ett bra val .

Vanliga frågor om barnvagnar

Vilken barnvagn passar mig?

För dom flesta som väntar barn första gången passar en duovagn bäst. Då får du med både sittdel och liggdel för den första perioden. Sen beror det på vilka preferenser du har och om du exempelvis har bil, bor inne i stan eller kommer spendera mycket tid i natur och terräng.

Vilket märke ska jag välja?

Det finns många bra och populära märken på marknaden. De mest populära är Britax och Emmaljunga.

Vad är en DUOvagn?

En duovagn eller kombivagn är en barnvagn som har både liggdel och sittdel som du kan byta mellan. Både Britax Smile 3 och Emmaljunga NXT90 är s.k duovagnar.

Vad kostar en barnvagn?

En komplett barnvagn (duovagn) brukar kosta mellan 7 000 kr och uppåt. 

Behöver jag köpa en ny barnvagn?

Det finns en stor andrahandsmarknad för barnvagnar så självklart kan du köpa en begagnad vagn. Många föräldrar väljer dock att köpa den första vagnen ny för att säkerställa att man får en i så gott skick som möjligt till sitt första barn.

Hur stor barnvagn får plats i bilen?

Det bästa är att kolla måtten på olika vagnar då det kan skilja sig. Exempelvis är Britax Smile 3 något mindre än Emmaljunga NXT90 när den är ihoppfälld.